Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) Utopia (1) utópia (2) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Miért fáj nekünk a Girls?

2014.05.28. 05:00 Epizológus

A Lena Dunham által kreált Girls - ahogy azt már többen is megállapították - az a sorozat...

  1. amelyikre rendkívül nehéz rákeresni a google keresővel a sok pornó miatt
  2. amelyikben egy szépségideálnak nem számító lány (egyben író/rendező) folyton meztelenkedik
  3. amelyikben mindenki hülye

Tulajdonképpen ezeket a megállapításokat nem is szeretném különösebben cáfolni, csak néhány javaslatot tennék:

  1. keressetek mindig a "Girls HBO" szókapcsolatra
  2. örüljünk együtt, hogy ezzel egy iciri-piciri lépést tett a kultúránk afelé, hogy "tökéletlen" testtel is lehessen felszabadultan strandra járni
  3. és lássunk hozzá annak a boncolgatásához, hogy mit jelent az pontosan, hogy hülyék

Lena Dunham egy olyan életszakaszt (poszt-főiskola / pre-karrier / hosszútávú párkapcsolatok próbálgatása) helyezett a középpontba, amelynek a bemutatásával a drámák kevésbé foglalkoznak. A vígjátékokkal már más a helyzet, a Friends, a HIMYM, a New Girl, és még a Big Bang Theory is körbejárja a pályaválasztás, a párkapcsolatok és a felnőtté válás kérdéseit, de mindezt végtelenül bájosan teszik, miközben folyamatosan biztosítanak minket arról, hogy a barátság és az elfogadás mindenen átsegít.

friendscasthugging.gifbeach house.png

 

 

 

 

 

A Girls viszont - a Sex and the City "dramedy" jellegéhez hasonlóan - a mai huszonévesek lelkiállapotáról és emberi kapcsolataik kezeléséről nem egy kedves, idealizált portrét fest, hanem kiszúrja a generáció legnagyobb kihívásait, dramatizálja őket, és van pofája még csak fel sem oldani őket (egyelőre). Valaki egyszer így fogalmazott nekem: "Nem szeretem nézni, mert olyan, mint az élet." Szóval a kérdés az, hogy tudunk-e nevetni magunkon, és a nehezen megélt fiatalkori firstworldproblemek sokaságán.

Anélkül, hogy különösebben bántani akarnám ezt a generációt, amelyet a sajátomnak tekintek (Hannah, Jessa és Marnie szüleinek nevelési stratégiái is megérnének egy posztot), íme néhány dolog, amire a Girls remekül ráérzett:

Baromira magunkkal vagyunk elfoglalva

tumblr_mzc9sjToWa1qj6xzto1_250.gifA legfontosabb feladat ebben az életszakaszban az, hogy a kapunyitási pánikot legyőzve magunknak és a környezetünknek megmutassuk: tartunk valahol, haladunk valami felé, nem csak toporgunk egy helyben szégyenkezve, hogy majd lesz, ami lesz. A velünk egykorúak sikereinek addig nem tudunk örülni, míg nem válik világossá, hogy nem is ugyanazon a versenypályán futunk, és nem is egymás mellett. A barátságok és a párkapcsolatok ebben az időszakban valójában iszonyatosan törékenyek, mert egyfolytában teszteljük őket: minden pillanatban kérdéses, hogy melyik lesz az, ami túléli a felnőtté válás próbáját, és a különböző életstílus-választásokat.

(lásd: S3E1 - Hannah és Adam a barátokkal való társalgásról / S3E7 - vita a tengerparti nyaralás végén / S3E12 - Hannah a színházi előadás előtt beszél Adammel)

Nem tudjuk, mit akarunk, de azt nagyon

marnie.gifNem igazán tudjuk, mi a megfelelő állás vagy életpálya számunkra (egyáltalán vannak még hivatalos megnevezések ezekre?), de azt tudjuk, hogy a lényeg, hogy kreatívan önkifejezzünk egész nap. Ha nem önkifejezünk, vagy nem kreatívan, vagy nem is vesszük észre, hogy azt csináljuk, az gáz. Legyen szó akár karrier- akár párkapcsolati döntésekről, nem akarunk megalkudni, vagy elköteleződni egy opció mellett azzal a tudattal, hogy így kihagyhatunk valami jobbat, de közben a jobbról sem tudjuk, hogy mi lenne tulajdonképpen.

(lásd: S3E6 - Hannah és a kollegák beszélgetése a cégnél az írásról / Shoshanna vissza szeretné vonni a korábbi élet-döntéseit)

Az önelemzésünk lehagyja a személyiségfejlődésünket

girlsaboutme.gifHuszonéveink közepére már nagyon is jól tudjuk, hogy mi a baj velünk, mit csinálunk rosszul, és mit kellene másképpen csinálnunk. De hiába, valódi élettapasztalatok nélkül csak a felszínen lehetünk bölcsebbek; a személyiségfejlődésünk igazából nem tud lépést tartani az önmarcangolásunkkal és az ebből fakadó önbizalomhiánnyal. Rendkívül nehéz legyőzni önmagunkat, és változtatni a dolgokhoz való hozzáállásunkon

(lásd: S3E1 Hannah bölcsességeket mond a terápián / S3E12 Marnie beismerése Hannah-nak a hibáiról

...és igen, persze, nehéz a munkaerőpiaci helyzet, nem vagyunk motiváltak a gyerekvállalásra, és rengeteg különböző ok miatt még a szüleinkről sem tudunk kielégítően leválni (aki erről szeretne olvasni, az rendes szociológiai tanulmányokra keressen rá "posztadoleszcencia" kulcsszóval), de a Girls a körülmények által támasztott kihívásokat pszichológiai felvetéssé fordítja át, és azt üzeni, hogy a társadalmi struktúra bizony nehezebben hajlítható, mint az ember, akinek viszont lehetősége van rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez.

Főleg a húszas éveiben.

 

képek forrásai:

http://www.teen.com/wp-content/uploads/2012/01/new-years-resolutions-2013-family-1.gif

http://cdn.thewire.com/media/img/upload/wire/2014/02/17/Screen_Shot_2014_02_17_at_8.44.59_AM/lead_large.png

https://31.media.tumblr.com/df5257d1ea7ebb4e8d8e45703dd55874/tumblr_mzc9sjToWa1qj6xzto1_250.gif

http://cdn2.crushable.com/wp-content/uploads/2012/06/girl3.gif

http://girlsonfilm.dk/wp-content/uploads/2013/12/marnie.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://epizologus.blog.hu/api/trackback/id/tr896221838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása