Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) Utopia (1) utópia (2) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Játszmáznak a gyilkos férjek - A Hannibal három fantasztikus évada

2015.09.06. 18:56 Epizológus

"You called us murder husbands!" - fakad ki az egyik epizódban (s3e9) a gyilkosok megértésének képességével megátkozott bűnügyi profilalkotó, Will Graham, amikor újra találkozik a TattleCrime.com újságírójával. A szenzációipar szakmunkása, Freddie Lounds nem nagyon érti, mit kell ezen úgy kiakadni, elvégre Will és egykori pszichiátere, Hannibal "a kannibál" Lecter már évek óta bele vannak bonyolódva egymás agyműködésébe. A sorozatrajongó meg röhög, erre várt már mióta, és lám-lám végre hivatalos: a showrunner Bryan Fuller ezzel a mondattal a párbeszédek szintjén is elismerte, hogy a Hannibal tévés változata valójában egy nagyon sötét, nagyon beteg, de alapvetően romantikus, "szerelmi" történet.

tovább »

Mondj már egy jó sorozatot!

2015.08.23. 23:11 Epizológus

Ha az ember sok sorozatot néz, akkor időnként megkapja a kérdést, hogy mit ajánlana mostanában. Az ilyen helyzetekben persze felvillanyozódom, mert egy pillanatra nagyon fontosnak érzem magam és a véleményem, aztán viszont elkezdek szorongani, hogy mi lesz, ha a kedvenceim nem lesznek mások kedvencei. Vagy még rosszabb. Mi lesz, ha... egyenesen... utálni fogják őket?

Működő klisék és elnyújtott ötletek - Wayward Pines VS Sense8

2015.08.05. 00:48 Epizológus

Tegnap már megpróbáltam írni egy hasonló cikket, de olyan lett, mint a Sense8 - tele volt szép mondatokkal, mély gondolatokkal, csak nem működött a ritmusa. Ez a verzió talán olyan lesz, mint a Wayward Pines - kevésbé eredeti, de szórakoztatóbb.

Apu kiábrándult fiatalsága vagyok. Ha hülye leszek, anyu se lesz! (You're the Worst)

2014.09.23. 00:43 Epizológus

Nyári bemutatót és tíz részt kapott a You're the Worst, hogy kiderüljön, szeretjük-e. Hát én egy ilyen finálé után nem csak hogy igen, de nagyon. Pedig nincsen benne semmi új, néhány zűrös életű fiatal együtt próbál meg átlépni a felnőttkorba - láttunk már ilyet. De minden a megvalósításon múlik, a saját hang megtalálásán, és miután az első rész esküvői jeleneteiben Jimmy beolvas a menyasszonynak és az ajándékfényképezőkkel a gatyájában kattintgat, Gretchen pedig ellop egy nászajándékot, amit aztán csalódottan dob ki a kukába, tényleg kíváncsian várjuk, hogy mit fognak csinálni ezek ketten egymással. Mármint a szex után.

Bűnös élvezetek - Ha nyár, akkor Baywatch!

2014.08.21. 09:09 Epizológus

A nyár az értelmiségiek farsangja. Ilyenkor kiszabadulhatnak néhány rövidke hétre azokból a skatulyákból, amelyekbe olyan nagy hévvel dugták bele saját magukat, hogy végre szabadon hódolhassanak az úgynevezett bűnös élvezeteknek. Nyáron nem szólják meg az Értelmiségit, ha a strandon egy Story magazint vesz a kezébe, nem nevetik ki, amikor egy gagyi amerikai horrort választ a moziban, felcserélheti a száraz vörösbort egy zöldszínű koktélra, járkálhat hawaii-i mintás rövidgatyában, csinálhat pixeles képet a mobiljával a tüzijátékról. Anything goes.

Ó Doktor, Doktorom! - A Doctor Who szerethetőségéről kezdőknek és haladóknak

2014.08.19. 17:21 Epizológus

Amy: Azt hittem... Kezdtem azt gondolni, hogy csak egy őrült vagy egy fülkével...
Doktor: Amy Pond, valamit jobb, ha megértesz. Fontos, mert egyszer az életed múlhat rajta. Kétségtelenül egy őrült vagyok egy fülkével. (S5E1)

Kiniokahokula és a többiek - sokszínűség és egyenlőség a Project Runway-ben

2014.08.13. 12:30 Epizológus

Bárki bármit is mond a reality műfajról, egy igazán jól megcsinált valóságshow olyan természetességgel tudja kommunikálni a tolerancia, az együttműködés és a multikulti környezet előnyeit, hogy a pedagógusoknak együtt kellene nézniük őket a diákjaikkal, a szülőknek a gyerekeikkel, a magyar csatornáknak meg jobban lehetne promózniuk néhány ilyen jellegű - kisebb nézettségű, de okosabban szerkesztett - "rétegreality-t" is, mert azt sem tudom néha, hogy itthon is vannak hasonló próbálkozások. Pedig szükség van rájuk, mert a Project Runway (A kifutó/Leendő divatdiktátorok) sem arról szól, hogyan kell jól megvarrni egy ruhát. Akkor nem is nézném.

A technika ördög-e? - Belenézni a Black Mirrorba

2014.08.04. 04:38 Epizológus

"Azt mondta, hogy "malac"? ... Szex egy malaccal? ... Azt akarják, hogy szexeljek egy malaccal??" - a történetbeli angol miniszterelnök kicsit úgy van ezzel a kérdéssel, mint a sorozatot néző közönség. Döbbent, ideges, több információt akar, de közben nevethetnékje is van, mert az angol hercegnőt elrabló ismeretlen nyilván nem kaphatja meg, amit követel. Nyilván nem. De akkor miről fog szólni a sorozat első része? És miért az Inside No. 9-t néztem eddig az angol abszurd humor -kategóriából, ha a Black Mirror ennyivel izgalmasabban kezdődik?

Mit tudnak a mai krimik? - Az emberi kapcsolatok győzelme az ügyek felett

2014.07.29. 04:14 Epizológus

Viszonylag szpoilermentes elemzés arról, hogy mi a közös a krimikben, amelyeket éppen a legjobban szeretünk, és hogy mindez miért fekszik jobban a társadalomkutatónak, mint belealudni a Columbo-ba.

Hurrikánbiztos kutya. Nikotinfagyi. Rasszista mozgásérzékelő - Veridian Dynamics, hiányzol!

2014.07.21. 13:09 Epizológus

Annak idején belenyugodtam, hogy két évad után vége lett, de most megint elfogott a nosztalgia a Better Off Ted után. Biztos azért, mert a júliusi munkavégzés iroda-paródiákat kíván, és az én kedvencem ez volt, miközben mások a The Office, a The IT Crowd vagy a Parks and Recreation nagy rajongói voltak. Bár a Better Off Ted -cím eléggé szörnyű, annál azért lényegesen jobban hangzik, mint amit a Magyar Filmcímkitaláló Intézet adott neki (nem írom ide, egyszerűen borzasztó), és egy olyan szitkomról beszélünk, amely tényleg képes iróniával is hangosan röhögős pillanatokat adni.