Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) utópia (2) Utopia (1) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Mondj már egy jó sorozatot!

2015.08.23. 23:11 Epizológus

Ha az ember sok sorozatot néz, akkor időnként megkapja a kérdést, hogy mit ajánlana mostanában. Az ilyen helyzetekben persze felvillanyozódom, mert egy pillanatra nagyon fontosnak érzem magam és a véleményem, aztán viszont elkezdek szorongani, hogy mi lesz, ha a kedvenceim nem lesznek mások kedvencei. Vagy még rosszabb. Mi lesz, ha... egyenesen... utálni fogják őket?

A sorozatajánlás, filmajánlás, könyvajánlás, zeneajánlás, kocsmaajánlás vagy éppen sportajánlás (jaj) korántsem olyan egyszerű dolgok, mint amilyennek látszanak, mindazonáltal a dolog azért nem reménytelen. Ha magas sikerrátával szeretnénk rákényszeríteni másokra a saját kulturális portfóliónkat, azt okosan kell csinálni.

1. Az igényfelmérő interjú

Van az a régi vicc, hogy hány pszichológus kell ahhoz, hogy becsavarjunk egy villanykörtét. (Elég egy, de a körtének is akarnia kell.) Valahogy így van a sorozatok ajánlásával is: együttműködés nélkül nem megy. Ha nem ismerjük eléggé azt, aki ajánlást kér, akkor nem fogjuk tudni, hogy a sok-sok sorozatból, amit nézünk, mi lenne számára a legmegfelelőbb. Szociológus-analógiával: egy gyors adatfelvétellel fel kell mérni a helyzetet ahhoz, hogy tudjuk, milyen megoldási lehetőségek jöhetnek szóba. Nincs univerzális válasz, nincs olyan sorozat, ami mindenkinek tetszik, mint ahogy nincs olyan pasi/nő, akivel mindenki szívesen járna. Mindig azt keressük, ami passzol. Ezeket érdemes megtudni az ajánlást várótól:

  • Milyen sorozatokat nézett eddig? Mit szeretett bennük?
  • Van olyan műfaj, ami idegesíti (sitcom, sitcom alávágott röhögéssel, reality műsorok, horror, sci-fi)?
  • Milyen sorozatokba kezdett már bele, amiket aztán csalódottan abbahagyott?
  • Mennyire bírja az "erős" jeleneteket (vér, szex, általános emberi gonoszság)?
  • Hogyan szokott sorozatokat nézni (tévén, számítógépen)?
  • Van olyan téma, ami különösen foglalkoztatja (jog, orvoslás / űrlények, robotok / családtörténetek)?

Persze mindezt ki lehet kerülni, ha olyasvalaki kér ajánlást, akinek az ízlését már jól ismerjük (én ezt legfeljebb 5-10 emberről merném állítani a környezetemben). Sőt, az is egy megoldás, ha ugyanilyen stratégia felé tereljük azt az illetőt, akit kevésbé ismerünk:

  • Van olyan barátja, ismerőse, aki hasonló sorozatokat szeret, mint ő? Ez a valaki mostanában mit néz?

alternatív variáció:

  • Ismeri valaki nagyon jól az ízlését? Ő lehet, hogy tudna javasolni valamit, ami tetszene.

2. Keep calm...

Van, hogy már tudjuk, mi az, ami valószínűleg bejönne az illetőnek, elmondjuk a címét, elmeséljük neki az alapsztorit nagy vonalakban (szpoilermentesen), de az elkezd tiltakozni. Érdemes-e erősködni? Attól függ, mi az ellenérv.

  • "Nem fogok olyat nézni, hogy Girls, New Girl vagy The Good Wife, mert az biztos lányoknak való" (nem szó szerint) 
  • Érdemes erősködni, hiszen egy HIMYM-rajongónak simán tetszhet a New Girl, vagy egy House of Cards rajongónak a The Good Wife. Habár az említett sorozatok főszereplői kétségtelenül nők, a férfiak látásmódja ugyanúgy szerepet kap bennük, és a történetek teljesen uniszexek. (Vajon vannak nők, akik azért nem néznék meg a Mad Ment, mert a címe alapján biztos csak férfiakról szól?)
  • "A Hannibalból már láttam a filmet, és az nem jött be" 
  • Attól függ, mi az, ami nem jött be neki. Ha a kannibalizmus, akkor hagyjuk, ha viszont a film színvonala, akkor mindenképpen erősködjünk. (Szintén nyugtassuk meg azt, aki attól fél, hogy a Game of Thrones ugyanolyan bonyolult a tévében, mint a könyvek ;))
  • "Nem érdekel a Sherlock, mert Steven Moffat írja a Doctor Who-t is, és az sem tetszett" 
  • Én ilyenkor sem adnám fel teljesen, mert ennyire nem nyomja rá a bélyegét a showrunner/író az egész sorozatra. Vannak, akik szeretik a The Big Bang Theory-t, de utálják a Two and a Half Ment (Chuck Lorre), bejön nekik a Grey's Anatomy, de nem érdekli őket a Scandal (Shonda Rhimes), kedvencük az Orange Is the New Black, de sosem nézték a Weedset (Jenji Kohan), magukénak érezték a Pushing Daisiest, de sosem vennék rá magukat a Hannibalra (Bryan Fuller). Vagy fordítva.


3. Vidd el egy tesztkörre, de csak óvatosan!

Miután ajánlottunk az illetőnek néhány sorozatot, jöhet a tesztkör. Először nézze meg az adott sorozat promóját a Youtube-on (kivéve, ha valami jó kis krimiről van szó), és ha még mindig bejön neki, akkor nézzen meg belőle egy, esetleg két részt. Mire érdemes még figyelmeztetni?

  • Ha egy európai sorozatot ajánlottunk, akkor ne az amerikai remake-jét nézze meg véletlenül (pl. A híd - Broen), vagy fordítva.
  • Próbáljuk megóvni a szinkronos változatoktól, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy úgy jól hangzik-e.
  • Ha úgy ítéljük meg, hogy a sorozatnak nem olyan jó az eleje, de a későbbi részek önmagukban is teljesen értelmezhetőek, akkor válasszunk ki egy olyan epizódot, amivel nagyobb esélye van megszeretni.

4. Self-help variáció

Ajánlottunk neki egy csomó mindent, de valójában saját maga szeretne találni egy jó sorozatot? Annál jobb, hiszen a keresés-válogatás-rátalálás már önmagában boldogságot okoz. Segítsünk akkor abban, hogy hol keressen:

  • TV.com oldalán rendszeresen vannak cikkek arról, hogy mibe érdemes belekukkantani.
  • A Rotten Tomatoes folyamatosan listákkal értékeli az amerikai sorozatokat.
  • Comment:com szintén tudósít az új sorozatokról, és jó kritikák vannak rajta.
  • Prizma az igényesebbeknek segít a mélyebb elemzésekkel.

Vannak olyan oldalak is, amelyek a kedvenc sorozatok alapján ajánlanak hasonlókat, de ezek azért eléggé leegyszerűsítik ezt a kérdést: pl. ilyen a TasteKid.

Az IMDb oldalán minden felmerülő sorozat értékelését (1-10) le lehet ellenőrizni, a TV.comon pedig az epizódok listájánál található értékelésén látszik, hogy javuló vagy romló-e a tendencia.

És persze, amit a blogomon ajánlok, az mind fantasztikus.

Nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://epizologus.blog.hu/api/trackback/id/tr157729028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása