Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) Utopia (1) utópia (2) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Apu kiábrándult fiatalsága vagyok. Ha hülye leszek, anyu se lesz! (You're the Worst)

2014.09.23. 00:43 Epizológus

Nyári bemutatót és tíz részt kapott a You're the Worst, hogy kiderüljön, szeretjük-e. Hát én egy ilyen finálé után nem csak hogy igen, de nagyon. Pedig nincsen benne semmi új, néhány zűrös életű fiatal együtt próbál meg átlépni a felnőttkorba - láttunk már ilyet. De minden a megvalósításon múlik, a saját hang megtalálásán, és miután az első rész esküvői jeleneteiben Jimmy beolvas a menyasszonynak és az ajándékfényképezőkkel a gatyájában kattintgat, Gretchen pedig ellop egy nászajándékot, amit aztán csalódottan dob ki a kukába, tényleg kíváncsian várjuk, hogy mit fognak csinálni ezek ketten egymással. Mármint a szex után.

A sorozat címét ("te vagy a legrosszabb") úgy értelmeztem, hogy Jimmy és Gretchen szörnyű emberek, akik verbálisan sértegetnek másokat, önzők és képtelenek az érzelmi kötődésre. Ez azonban csak félig-meddig igaz. Jimmy és Gretchen szeretnék azt hinni, hogy ilyenek, azt is mondogatják, hogy ilyenek, de valójában teljesen átlagos kapcsolati nehézségeik vannak, amelyekre teljesen átlagos reakciókat adnak, csak a szövegeik jobbak hozzá. Ugyan Jimmy a "Gratulálunk, te haldokolsz" című könyv írója, Gretchen szerint pedig minden állásban szabad inni napközben, ha az ember nagyon akar (lásd előzetes), mégis távol állnak ők még a Girls-féle kapcsolatrombolástól. Mondhatni kedves amatőrök - legalábbis egyelőre.

Ezzel együtt a stílusa alapján a Girls és a New Girl közé tenném a You're the Worst-öt, mert előbbihez hasonló az intellektuális humora, őszintén beszél a szexről, és inkább a kétemberes viszonyok bemutatására épít, semmint a "baráti társaság" -sémára, viszont könnyedségében, férfi-karaktereit tekintve, és az epizódok témáinak kiválasztásában (Sunday Funday! - S1E5) talán mégis a New Girlhöz áll közelebb. Kifejezetten sok múlik majd azon, hogy az első évad végén (S1E10) felállított helyzetből mit hoznak ki az írók.

Eleinte attól tartottam, hogy a You're the Worst hamar egysíkúvá válik, ha mindössze a cinikus író srác és a szétesett PR-os lány majdnem-párkapcsolatát és majdnem-karrierjét fogja mélyebben feltérképezni. Ez a félelmem azonban eloszlott, amikor a rövidke évad vége felé világossá vált, hogy a mellékszereplők személyisége és traumái is ki lesznek dolgozva, az ő fejlődéstörténetük is szerves része lesz a sorozatnak. Jimmy lakótársa, a háborús veterán identitásában megragadt Edgar, és Gretchen barátnője, a házasodást elsietett, önbizalomhiánytól szenvedő Lindsay csak izgalmasabbak lettek abban a percben, amikor kiakadva konstatálták, hogy az övék a "sidekick" szerep.

Lindsay: Nem hiszem el, hogy megint felültettek. Miért bánnak így velünk?
Edgar:  Lindsay, szerintem fegyverhordozók vagyunk.
Lindsay: Á, én nem vagyok az. Beyoncė vagyok, nem Kelly Rowland. Ha motorozunk, én vezetek, nem abban a szaros motormelletti izében kuporgok, ami szegényeknek van, meg kutyáknak.
Edgar: Gondolj bele. Gretchen és te - kicsoda Mary Tyler Moore és ki Rhoda?
Lindsay: Kik ezek egyáltalán? Csúnyának hangzanak!

És ha mindez kevés lenne, folyamatos humorforrás még a frusztrált egomán Becca (az ominózus menyasszony), aki Jimmy exbarátnőjeként és Lindsay nővéreként tölt be fontos összekötő szerepet; a Gretchen PR-munkáját aktívan hátráltató celeb rapper; és a Jimmyék szomszédjában lakó kisfiú, Killian, akinek a jelenléte mindig ráébreszti a nézőt, hogy a mai huszon(ból éppen harminc)évesek inkább maradnak gyerekek, mint hogy saját gyerekük legyen.

Killian: Nem lógunk majd együtt?
Jimmy: Micsoda? Mégis miről beszélsz? Én felnőtt vagyok. Tudod te egyáltalán, az mit jelent? Azt, hogy az időm nagy részét az összetett gondolatok és szorongások áradata, az állandó odafigyelés a halandóságom miatt, és az elmélkedés a mindenség hiábavalóságán teszi ki. És még ott van a véget nem érő küzdelem az elmúlás ellen. Érted most már, milyen méreteket ölt a balgaság, ha gyerekként azt kérded tőlem: "Nem lógunk majd együtt?"?
Killian: Apám videojátékokat tervez. Az összeset megkapjuk megjelenés előtt.
Jimmy: ...Nyolc körül gyere át.

A You're the Worst (magyar címtől kíméljenek) tehát újabb variáció a "nem akarok felnőtt lenni, mert már így is van elég bajom" -témára, ami önmagában már unalmas lenne, de így mégsem az, hogy...

  • -remekül megírt kiborulások vannak benne
  • -mégis sokkal komédiább, mint dráma
  • -kifejezetten azonosulhatóan "worst" mindkét főszereplő
  • -és nyári "pótlék-sorozatként" indulóhoz képest nagyon szépen a saját lábára állt

Azt persze nem árulom el, mi a tizedik epizód vége, de nekem teljesen a Harcosok Klubját idézte. És valószínűleg ez is volt a cél. Szóval a készítők tudnak valamit. Erről a generációról legalábbis mindenképpen.

A fordításokért köszönet Áginak és mergencnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://epizologus.blog.hu/api/trackback/id/tr346722791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása