Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) Utopia (1) utópia (2) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Bűnös élvezetek - Ha nyár, akkor Baywatch!

2014.08.21. 09:09 Epizológus

A nyár az értelmiségiek farsangja. Ilyenkor kiszabadulhatnak néhány rövidke hétre azokból a skatulyákból, amelyekbe olyan nagy hévvel dugták bele saját magukat, hogy végre szabadon hódolhassanak az úgynevezett bűnös élvezeteknek. Nyáron nem szólják meg az Értelmiségit, ha a strandon egy Story magazint vesz a kezébe, nem nevetik ki, amikor egy gagyi amerikai horrort választ a moziban, felcserélheti a száraz vörösbort egy zöldszínű koktélra, járkálhat hawaii-i mintás rövidgatyában, csinálhat pixeles képet a mobiljával a tüzijátékról. Anything goes.

Baywatch-lifeguards.jpgEnnek ellenére, amikor egy forró júliusi napon úgy éreztem, hogy nem bírom tovább, nekem most azonnal Baywatchot kell néznem, egy ideig mégis gondolkoztam rajta, hogy inkább csak titokban csinálom, és csak egy kicsit, a szokásos "annyira rossz, hogy jó" felkiáltással. De ez a legtöbb Guilty Pleasure esetében egyszerűen hazugság. Attól jók, hogy jók. Csak kicsit másképp.

Hé, szaladnak!

A közvélemény Baywatch-értelmezésének kialakításában nagy szerepe volt Chandlernek és Joey-nak (Friends), akik egy telefonbeszélgetés alatt megfogalmazták mindazt, amit egy átlagos - na jó, talán az átlagosnál egy fokkal kevésbé prűd - néző élvezetesnek tart a sorozatban:

Joey: Mit szólsz ahhoz, hogy Stephanie-nak bőrrákja van?
Chandler: Nekem már az is sok, hogy hadnaggyá léptették elő.
Joey: Csak azért mondod, mert szerelmes vagy Yasmine Bleeth-be.
Chandler: Csak a vak és gyengénlátó nem szerelmes Yasmine Bleeth-be!
Joey: Hé, hé, szaladnak!
Chandler: Jaj! Ebben rejlik a sorozat zsenialitása. Én mondom, fussatok, mint a szél! Mindig csak fussatok! Fuss! Fuss, fuss Yasmine, mint a szélvész!

És tényleg, a Baywatchot az óriási mellű csajok, az izmos felsőtestű pasik, az óriási mellű csajok és az izmos felsőtestű pasik flörtje, a napfény és a tenger, a hipergyorsan mozgó közlekedési eszközök, a jobb esetben MTV-t idéző klipp-betétek és a rendszeresen felbukkanó pszichopaták, bombáik és a veszélyes természeti jelenségek tették különlegessé.

mitch2.jpgEzek (meg a köztévé limitált műsorkínálata) mind szerepet játszhattak abban, hogy 1995 őszén szinte könyörögtem életem első(!) Bravo magazinjáért: David Hasselhoff volt a címlapján piros kabátban, meg az a felirat, hogy "új Baywatch-részek". És - mint utóbb kiderült - ez nem csak afféle átmeneti, tizenegyéveskori rajongás volt, hiszen az érettségi szünetem hetében (amikor már évek óta voltak kereskedelmi csatornák) még mindig Baywatch-részekkel szakítottam meg a nagy tanulást délutánonként. Arról nem is beszélve, hogy még nemrégiben is képes voltam pénzért megvenni egy leárazott Baywatch DVD-csomagot. Szóval bizonyára nekem is tetszett a futás a tengerparton.

Mégis azt érzem, hogy az életmentők története több volt, mint sorozatnak álcázott szoftpornó. Fogalmazzunk így, voltak olyan aspektusai is, amelyek talán még ennél is jobban megfogtak.

Jó emberek jó testben

Visszaemlékezve a korai részekre, Shaunie és Eddie, az első két évad ügyeletes szerelmespárja iszonyatosan aranyos, egymással hihetően kommunikáló, igazán jólelkű vizimentők voltak. Shaunie elkényeztetett gazdag lányból lett életmentő, Eddie pedig úszni nem tudó, nehéz sorsú árva gyerekből vált lelkileg egészséges, magabiztos sráccá. A valóságban ezek nem mindennapos életutak, viszont jó ilyet nézni. Ők ketten kisgyerekeket mentettek ki a vízből, szülést vezettek le, epizódonként átlag két-háromszor voltak hajlandóak kockáztatni az életüket másokért, és emellett volt még energiájuk nagyon jól kinézni.

Mitchet is azért kedveltem meg, mert Kalifornia Charles Ingallseként úgy tudta kimondani, hogy "minden rendben lesz", hogy abban egyszerűen nem lehetett kételkedni. Rögtön tudtam, hogy nem csak a szex fontos neki, mert mindennap beszélgetett a fiával, akit egyedül nevelt (awww), és az egymástól 5 méterre lévő "tornyokba" folyton felhátráló beosztottjainak mindig megmondta, hogy tartsák magukat a szabályokhoz, legyenek résen, és ne diszkrimináljanak, mert különben valaki majd jól meghal, és az nagy baj, az egyáltalán nem helyes. Emlékszem, jól kiosztotta a pénzéhes kereskedőket és a bajkeverő újságírókat is, mert mindig veszélybe sodorták a fürdőző népet. Mi ehhez képest egy beszélő kocsival lassított felvételben átugrani A-ból B-be? Hülye kérkedés.

Tengeri szociális munkások

baywatch-wp-1024-02.jpgA Baywatch úgy volt Guilty Pleasure, hogy a nagy mellek közé rendszeresen beszorította a morális tanulságokat, és megmutatta, hogy olyanokra is szükség van, akik még a rendőrök és a mentők előtt megelőzhetik a bajt azzal, hogy figyelnek az eleve kockázatos helyzetben lévő emberekre, potenciális bajba kerülőkre (kvázi szociális munka reklám). A sorozatban legtöbbször még le sem szidták a vízből kihúzott embereket, csak megkérték őket, hogy legközelebb jobban vigyázzanak.

Közelebbről nézve

A férfi-nő kapcsolatok mellett rengeteg rész foglalkozott a gyerek-szülő viszonyokkal (válás és gyerekelhelyezés, családon belüli erőszak), és az egyik fontos karakter Mitch fia volt (nem hobbi, hanem Hobie), aki barátaival sűrűn bajba keveredett, így a Baywatch tulajdonképpen úgy volt "családi sorozat", hogy ez az utolsó, ami utólag bárkinek eszébe jutna róla.

A Baywatch ugyan sokszor tárgyiasította a stephanie.jpgnőket (akik egyre inkább Barbie-kinézetűek lettek), de közben tárgyiasította a férfiakat is (akik egyre inkább Ken-kinézetűek lettek), és az egyébként nehéz fizikai munkát jelentő életmentést legalább úgy mutatta be mint egyértelműen uniszex munkát, ahol a nőket nem csak mentik a vízből, hanem ők is akárkit kimentenek. És ahogy Chandler is megmondta, Stephanie-t még hadnaggyá is előléptették.

Akinek pedig nem dobban meg a szíve a második évadtól kezdve használt intro zenére, és nem érzi úgy, hogy ő is azonnal futna és segítene mindenkinek, mert az szép és szexi, azzal tényleg valami baj van.  

Na, kattintsatok rá nyugodtan, tudom, hogy szeretnétek. És nyár van.

 I'm Always Ready
(énekléshez)

Some people stand in the darkness
Afraid to step into the light
Some people need to help somebody
When the edge of surrender's in sight

Don't you worry
It's gonna be alright
Cause I'm always ready
I won't let you out of my sight

I'll be ready
I'll be ready 
Never you fear
No don't you fear
I'll be ready
Forever and always 
I'm always here

Cause I'm always ready
I won't let you out of my sight
Oooh
I'll be ready
I'll be ready 
Never you fear
No don't you fear
I'll be ready
Forever and always 
I'm always here
Forever and always
I'm always here

A bejegyzés trackback címe:

https://epizologus.blog.hu/api/trackback/id/tr286622237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2014.08.21. 10:54:59

Nem sok olyan oldal van, ahol a Better Off Ted-ről és a Baywatch-ról egyformán minőségi poszt jelenik meg. Gratulálok, csak így tovább! :)

somig 2014.08.21. 14:27:02

a baywatch nélkül sosem jöhetett volna létre ez a csoda:
www.youtube.com/watch?v=AhyDHOM6_5U
süti beállítások módosítása