Epizológus

a sorozatfüggő szociológus

Kapcsolat

epizologus@gmail.com             facebook.com/epizologus

epizologus.png

Aktuális mottó

Alana Bloom: Certain personalities are attracted to certain professions.
Jack Crawford:
Do you know what professions psychopaths disproportionately gravitate to?
Freddie Lounds:
CEOs, lawyers, the clergy.
Jack Crawford:
Number five on the list is surgeons.
Freddie Lounds:
I know the list.
Will Graham:
Well then, you know what number six is.
Freddie Lounds:
Journalists. Know what number seven is, Mr. Graham?
Will Graham:
Law enforcement.
Freddie Lounds:
Here we are, bunch of psychopaths helping each other out.
(Hannibal, s1e6)

Facebook

Címkék

About Time (1) abszurd humor (1) Ally McBeal (1) Americas Next Top Model (1) angol sorozat (2) anno és most (2) anómia (1) A hátrahagyottak (1) A híd (3) A homok titkai (1) Barátok közt (1) Baywatch (1) Better Off Ted (1) Black Mirror (1) Bravo magazin (1) Broadchurch (2) Broen (3) Bron (1) Bryan Fuller (2) Chuck Lorre (1) Columbo (1) Comic-Con (1) Csajok (1) Dallas (1) Darkness At Noon (1) David Hasselhoff (1) David Tennant (1) Dilinyósok (1) Dirty Dancing (1) diszkrimináció (3) Doctor Who (3) Donnie Darko (1) Downton Abbey (1) Durkheim (1) előítélet (3) Esmeralda (1) Fekete Tükör (1) forgatókönyvíró (2) Friderikusz Show (1) Friends (4) Game of Thrones (3) gender (2) Girls (4) Glee (1) Greys Anatomy (4) Habermas (1) halál (1) Hannibal (2) HBO (1) Her (1) HIMYM (3) House of Cards (1) Inside No. 9 (1) Jabberwocky (1) Jenji Kohan (1) kapitalizmus (1) Kill Bill (1) Knight Rider (1) Les Revenants (1) Little House on the Prairie (1) LMBTQ (1) Lost (1) Luther (1) mai fiatalok (2) Matt Smith (1) Miss Marple (1) Modern Family (1) munkahely (1) nagyvállalat (1) NBC (1) New Girl (6) Nip/Tuck (1) Orange Is the New Black (1) Orphan Black (2) párkapcsolat (4) Parks and Recreation (1) Poirot (1) posztadoleszcencia (2) Project Runway (2) Pushing Daisies (1) rasszizmus (1) reality (1) Scandal (1) sci-fi (2) Sense8 (1) Sex and the City (2) Sherlock (2) Shonda Rhimes (2) sitcom (1) Steven Moffat (2) Superman (1) Szomszédok (1) TARDIS (1) társadalmi változás (2) Tatiana Maslany (1) természetfölötti (2) The Big Bang Theory (5) The Fall (2) The Final Cut (1) The Good Wife (5) The Hunger Games (1) The Island (1) The IT Crowd (1) The Killing (2) The Leftovers (1) The Office (1) The Truman Show (1) Top Chef (1) True Detective (1) tudomány (2) Two and a Half Men (1) Tyrion Lannister (1) Utopia (1) utópia (2) vallás (2) valóságshow (1) Veridian Dynamics (1) Visszajárók (1) Wallander (1) Wayward Pines (1) Weber (1) Weeds (1) Youre the Worst (1) Címkefelhő

Kedvencek

cover.jpg

Friss topikok

Hurrikánbiztos kutya. Nikotinfagyi. Rasszista mozgásérzékelő - Veridian Dynamics, hiányzol!

2014.07.21. 13:09 Epizológus

Annak idején belenyugodtam, hogy két évad után vége lett, de most megint elfogott a nosztalgia a Better Off Ted után. Biztos azért, mert a júliusi munkavégzés iroda-paródiákat kíván, és az én kedvencem ez volt, miközben mások a The Office, a The IT Crowd vagy a Parks and Recreation nagy rajongói voltak. Bár a Better Off Ted -cím eléggé szörnyű, annál azért lényegesen jobban hangzik, mint amit a Magyar Filmcímkitaláló Intézet adott neki (nem írom ide, egyszerűen borzasztó), és egy olyan szitkomról beszélünk, amely tényleg képes iróniával is hangosan röhögős pillanatokat adni.

A Veridian-filozófia

Az alaptörténet szerint a címben szereplő Ted egy pénzéhes nagyvállalat, a Veridian Dynamics K+F részlegének a vezetője. Ted munkája gyakorlatilag abban merül ki, hogy egyfajta összekötőként működik főnöke, a magabiztosan érzéketlen Veronica, és beosztottjai, a kis kockafülkékben ülő irodisták (például a csinos Linda) és a laborban kísérletező tudósok (a komikus páros Phil és Lem) között, és igyekszik elsimítani a felmerülő konfliktusokat. Ted a moralitást tekintve is valahol a nagyvállalati skála középső részén mozog: belemegy, hogy a Verdian kísérletképpen lefagyassza Philt, az egyik kutatót (S1E1), de azt azért már nem hagyja, hogy a felolvasztás után még ki is rúgják a beszerzett mellékhatások miatt.

tumblr_mmk13rxUG01r9vcvpo4_r2_250.gif_245x173tumblr_mmk13rxUG01r9vcvpo5_r2_250.gif_245x173

Phil és Lem, a laborban dolgozó tudósok amúgy kulcsfontosságúak, mert ők segítenek kifejleszteni a Veridian Dynamics legjobb találmányait: a hurrikánbiztos kutyát, a tehén nélkül készülő marhahúst, az okto-csirkét, a harmadik kezet, a citromízű halat, az égő tányért, a gyilkos tököt, na meg...

a nikotinos fagylaltot, ami nem arra készül, hogy leszoktassa az embereket a dohányzásról, hanem hogy ösztönözze őket, hogy több fagyit egyenek

a tökéletes fogpasztát, ami ha kész lesz, kipusztítja a világ összes halát - de durván jól fogja fehéríteni a fogakat

A sorozat különlegessége, hogy rendszeresen láthatjuk benne a Veridian Dynamics reklámjait és társadalmi üzeneteit is, amelyek érzékletes képekkel, és lágy női hangon tudósítanak minket a cég filozófiájáról:  

tumblr_mmlqs773VH1qa178vo3_1280.jpg_720x277

"Mi vagyunk az étel jövője. Kifejlesztjük az ételek és az ételszerű termékek következő generációját. Paradicsomok - amelyek akkorák, mint egy kisbaba! Citromízű hal. Csirkék, akik 16 tojást tojnak naponta. Ami sok egy csirkéhez képest. Organikus zöldségek antidepresszánssal. A Veridian Dynamicsnél olyan retket is tudunk gyártani, ami annyira csíp, hogy az emberek nem tudják megenni. De nem tesszük. Mert az emberek nem tudják megenni. Veridian Dynamics. Étel. Nyami."

tumblr_mmlqs773VH1qa178vo5_1280.jpg_720x277

"Barátság. Nagyon fontos. De a munkahelyen a barátság másmilyen. A barátokkal töltött idő produktivitást rabol a munkáltatódtól. És embereket kirabolni helytelen. Veridian Dynamics. Barátság. Ugyanolyan, mint lopni."

Ennek a szemléletnek a képviselője a mindig kontyot és kiskosztümöt viselő Veronica is, aki úgy gondolja, hogy azért néha benne is vannak érzelmek, például az "öröm", a "csípős étel", a "cukor" és a "részegség" (S2E8). Veronica az, aki folyamatosan tudósítja Tedet a cég hivatalos álláspontjáról, például a magát halálra dolgozó Jenkins nevű munkatárs ügyében:

LAUOE3q.gif_434x245

"A jogi osztály álláspontja, hogy nem tudjuk, a kemény munka ölte-e meg Jenkinst. A jogi osztály szerint talán magas volt a koleszterinje. Az is felvetődött bennük, hogy már eleve halott volt, amikor felvettük. Elég csendes volt az állásinterjú alatt. (...) A vállalat attól fél, hogy ha megenyhülünk, csak mert meghal valaki, az másokat is arra bátoríthat, hogy meghaljanak." (S2E6)

De nem jár jobban Ted akkor sem, amikor könyörög a kommunikációs osztálynak, hogy vonják vissza a memót, amelyben egy elírás miatt ez az utasítás szerepel: "employees must now use offensive or insulting language in the workplace", hiszen a Veridian Dynamics nem ismerheti el, hogy hiba történt. (S2E8)

A rasszista szenzor (S1E4)

A Better Off Ted két fenomenális epizódja közül az egyik a munkahelyi diszkriminációt és a rasszizmust helyezi új megvilágításba, amikor zseniálisan parodizálja a nem kifejezetten rossz szándékú, de kizárólag pénzközpontú felfogás hátulütőit. A Veridian Dynamics lecseréli a mozgásérzékelőit egy korszerűbb, olcsóbb rendszerre, mely a bőrről visszavert fényre reagál, de van vele egy kis probléma.

Ted: A rendszer nem érzékeli a feketebőrű embereket?
Veronica: Tudom. Furcsa, mi?
Ted: Ez több, mint furcsa, Veronica. Ez alapjában véve, nos...  Rasszizmus.
Veronica: A vállalat álláspontja az, hogy valójában a rasszizmus ellentéte, mert nem a feketék a célpontok, a rendszer csak figyelmen kívül hagyja őket. Ragaszkodnak a "közömbös" szó használatához.
Ted: Tudják, hogy helyre kell hozniuk, ugye? Kérlek, mondd, hogy tudnak róla.
Veronica: Persze, hogy tudnak és már dolgoznak rajta. Addig is örüljünk annak, hogy érzékeli a spanyolokat, ázsiaiakat, óceániaiakat és a zsidókat.

Ez a helyzet vezet oda, hogy az afro-amerikai Lem egy éjszakát a laborban tölt, mivel nem nyílik ki neki az ajtó.

Phil: Micsoda? Miért nem szóltál a biztonságiaknak?
Lem: Szóltam. Beszéltem Lamonttal... Rendes fickó. Az őrhelyén ragadt éjszakára.

Ezek után természetesen az afro-amerikai munkatársak elindulnak, hogy beszéljenek a főnökkel, Veronicával a helyzetről, de amint az várható, elakadnak, és ez további előítélet-diskurzust indít el bennük.

munkatárs: Nem kellett volna kiengednünk a fehér fickót a liftből.
Lem: Nyolc fekete ember vagyunk a liftben. Persze, hogy kiszállt a fehér fickó.

Ezután találja ki a vállalat, hogy minden feketebőrű kolléga mellé felvesznek egy fehérbőrűt, aki a minimálbér fejében mindenhová követi a párját, hogy ne legyen probléma a berendezésekkel. Lem nem túlzottan boldog az övével, de van, aki nagyon elégedett a saját "fehér fickójával", mert az még a mosodába is elmegy helyette. A rabszolgatartó helyzetet idéző megoldás azonban nem hosszú életű.

Veronica: Ez a fekete-ügy egy rémálom. A humán erőforrás szerint törvényellenes felvenni egy rakás fehér fickót, mert az diszkrimináció. Szóval fel kell vennünk fekete embereket, hogy kövessék a feketék követőit, aminek semmi értelme, mert őket se látja a rendszer. Szóval újabb fehér embereket kéne felvennünk azokhoz a feketékhez, amit újabb feketék felvétele nélkül nem lehet.  Ó, Ted, Ez a leges-leges-legszörnyűbb napom.

És hogy hogyan győzi meg végül Ted és Veronica az illetékeseket arról, hogy jobb lenne visszatérni az előző mozgásérzékelő rendszerhez? Természetesen nem az emberi jogokkal és a diszkrimináció-ellenességgel.

Ted: 1%-os hibahatárral számolva, ha a vállalat felvesz újabb fehéreket, hogy kövessék a feketéket, akik követik a fehéreket, akik a feketéket, akkor 2013. június 27. csütörtökre a világ összes embere nekünk dolgozna. És... nincs ennyi férőhely a parkolóban.

Az utolsó félmondat hatásosnak bizonyul.

A Jabberwocky-project (S1E12)

A másik nagyszerű epizód központi témája, hogy Ted kedvezni akar a számára szimpatikus Lindának, így - miután a Veridian Dynamics bejelenti "épület-zöldítő" programját - megengedi neki egy tetőkert létrehozását az épület tetején. Csakhogy, mint kiderül, Ted olyasmire ad pénzt Lindának, amire a Veridian kifejezetten nem szeretne forrásokat biztosítani.

Veronica: Nem létezik program a környezetbarát épületekre.
Ted: De igen, reklám is van róla.
Veronica: Nem azt mondtam, hogy nincs reklám,  csak azt, hogy program nincs.
Ted: Szóval akkor hazugság?
Veronica: Inkább álomként tekintenek rá.
Ted: De nem dolgoznak rajta.
Veronica: Te minden álmod valóra válásáért dolgozol, Ted? Akkor meg ne mutogass senkire.

Ted végül azt mondja Veronicának, hogy Linda egy bizonyos szupertitkos Jabberwocky-projekten dolgozik, amely forradalmasítani fogja a technológiát. A kis hazugságból egyre nagyobb lesz: bár nem tudják, mi az, de lasssan minden munkatárs a Jabberwocky-n szeretne dolgozni, Veronica pedig kétségbeesetten próbál úgy tenni, mintha Ted főnökeként pontosan tudná, miről szól a forradalmi projekt. Végül a hazugság miatt mindketten kutyaszorítóba kerülnek, és 2000 embernek kell prezentálniuk a nagyon menő, de nem is létező Jabberwocky-projektről. Ez elsőre elég ijesztőnek tűnik Veronica és Ted számára, de aztán közösen rájönnek, hogy...

  1. könnyebb úgy prezentálni, hogy nincs egy termék, ami hátráltatná az embert
  2. a termékek azoknak valók, akiknek nincs prezentációjuk

A prezentáció alatt a kivetítőn olyan szavak pörögnek mint: bizalom, megbízhatóság, magabiztosság, erő, bátorság, élvezet, jövő, "az ideális súlyod", "vedd meg", miközben internetről szedett állatfotók, fény- és füsthatások kísérik Veronica és Ted, a K+F részlegvezetők meggyőzően tartalomnélküli mondatait:

tumblr_la10gngy581qajt0do1_500.jpg_500x399"Az üzlet változik, ahogy az információ is egyre gyorsabban terjed. Aki először alkalmazkodik - nyer. A versenyzéshez innovációkat fejlesztünk. Az innovációhoz újradefiniálunk. És hogyan definiálunk újra? Egy új definícióval. Képzeljenek el egy új üzleti modellt, amelyben az üzletkötés gyorsabb, mint egy gepárd. És erősebb, mint egy... másik gepárd. Az üzletkötés nagyobb szabású lesz, mint egy hal... vagy egy bálna. Szóval mi ez pontosan, ami forradalmasítani fog mindent? Egyszerű. Ez a Jabberwocky. Most minden megváltozik. Jön: 2012-ben."

A közönség természetesen lelkesen tapsol. A Jabberwocky-projektet elindítják Japánban is - bár ott is csak úgy tesznek, mintha értenék.

A kellő mennyiségű kritikai és humorérzékkel felvértezve tulajdonképpen még tanulhatunk is a Better Off Tedből. Fejlődés, innováció, erő, tudás. Jól fog ez még jönni a munkahelyünkön vagy pályázatírásnál.

Veridian Dynamics. Life. Better. Hiányzik.

 

A fordításokhoz felhasznált feliratért köszönet galanmnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://epizologus.blog.hu/api/trackback/id/tr846523363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2014.07.22. 10:30:37

Imádtam, és ez a legenyhébb szó rá :)
süti beállítások módosítása